"devolveralpuebluloquedelpueblusalió"

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ESPICHANDO (Artículo añu 2008)

Ya s'acerca la primavera, ya entamen a crecer los dís, empieza a calentar el solucu........ ya s'acerca el tiempu les espiches. 
Ya s'acerca de nuevu l'Espicha El Grupu........... l'espicha del 2014.
El cuerpu ya pide un poco de folixa dempués l' inviernu.
Equi vos dexo otru articulin del Llibru del 50 aniversariu (2008) onde se cuenta como nació la tradición de la Espicha'l Grupu.
 
Pasaron unos cuantos años y tenemos munches anécdotes nueves de espiches pero prestamé compartir con vosotros estes lletres que fizo Marta Camblor en esa época.
Que vos preste.

"ESPICHANDO"

Ya fae más de 10 años que el G.F. "Blimea" decidió salir del letargu voluntariu en que taba sumíu y reanudar su actividad. En el momentu de reiniciar esa andadura los componentes teníamos frente a nosotros un gastu importante pero básicu y primordial pa la nuestra actividad: LA INDUMENTARIA.
Todos teníamos claro que cada uno debía de tener su propiu traje y no que nos trajes fuesen del Grupo, algo propio de tiempos a los que nun queríemos volver.
Con el fin de facilita-i a to'l mundo el acceso al su propiu traje sin que ello supusiera un desembolsu inicial que, por ciertu, echaba  p'atrás a cualquiera, planteámonos realizar algún tipu de actividad que nos pudiera reportar ingresos, de otra forma que el grupo como tal pudiera hacer frente al gastu del género pa la confección de los trajes y que cada uno fuese devolviendo ese importe poco a poco, en cómodos plazos, de modo que a la larga cada uno tuviese su traje en propiedad.

- "¿Qué podemos facer pa sacar unes perres pa los trajes?", fué la pregunta lanzada al aire.
Y la respuesta fué:
- Una ESPICHA.
Y con ese objetivu en mente, organizóse la primera espicha del grupo.
Luego vinieron les espiches pa recaudar fondos pa organizar el Mercau Tradicional del Valle del Nalón o pa ir a Canarias a llevar el nuestru folklóre allende el mar, y así, de espicha en espicha, hasta que convirtiose en una actividad del Grupo con nombre propiu. Algo que ha sido posible gracies a la buena acogida que siempre ha tenido entre la gente de Blimea y alrededores que nunca falla.

La buena sidra, el buen llantar y el ambiente del Grupo son ingredientes sin los que nuestra espicha perdería su gracia. Si bien, como en toes les facetes de la vida, con los años y la experiencia que estos nos han ido dando, la carta ha ido cambiando añu a añu.
Así empezamos limpiando kilos y kilos de parrocha y quitando barbes y barbes a kilos y kilos de mejillones.
Hasta que un añu cansemos de gritar ¡hay Parrocha!, pa ver si la gente se animaba a pedila, y entre eso y lo que nos llevaba limpiala, al añu siguiente desapareció de la carta.
Con los mejillones, pasomos otru tanto de lo mismo, porque tantes barbes, yeren munches barbes que limpiar. 
Si bien desaparecieron estos productos del már, llegó la plancha y con ella la chuletilla, los chorizos a la plancha, el gambón.
Los que nunca desaparecen son los centollos, los bigaros, los huevos cocíos, y la estrella de la carta: 
LOS CONCEJALES.
Unes veces más salaos y otres más sosos, pero ya se sabe que con el bacalao ye así. 

Quizás 1ª espicha
Lo mismo pása con les tortilles de patata, normalmente exquisites pero a veces pué pasar que alguna cocinera olvidase-i echar la sal a la patata ysale una tanda de tortilles bien sosa.
Por eso ye importante que los comensales den cuanta al camarero si observen algún olvidu de estos.
- ¿Y cuál ye el otru rasgu característicu de la Espicha del Grupo?
A parte de la buena sidra, claro está. Sin duda alguna, el tiempu. De hecho pasó a ser parte de los carteles anunciadores. Tuvieron que pasar muchos años hasta que nos tocó tener buen tiempu pa la espicha. 
De hecho,tuvimos que encontrar un local sin posibilidad real de terraza pa que el sol brillara a plenu rendimientu. Porque mientras la ficimos debajo de les places. Tanto la del Rosario, como la de San José, por no hablar de la Pumará de Gelitu, que fué, sin duda, la que se llevó la palma, el tiempu nunca acompañó muncho que se diga.
En les places: una corriente del carayu; en la Ferrería; un birujo del río nalón  y el parque el Florán que escarabayaba el pelleyu; en lo de Gelitu; la nevá. Tuvimos que poner la sidra al pie  de la plancha pa que escaleciera, y repetir la espicha al fin de semana siguiente, porque nun había quien se arrimara allí a tomar algo. De toes forma, aquel añu de la nevá pusimos en funcionamientu la "Telespicha" ya que la gente nun se conformaba con quedase en casa sin comer un concejar del grupo, y la gran mayoría de lo que se vendió fué pa comelo ca'un en su casa, aunque, eso sí, sin repartu a domicilio, porque ca'un venía por lo suyo.
Esi añu, to hay que decilo, quedamos asustaos con la gente que fizo lo imposible por colaborar con nosotros. Y ye que lo mejor de la espicha del grupo, sin duda, ye la gente. 
Tan los grupos fijos, los familiares y los de amigos, que nunca falten o a comer o a cenar, el viernes, el sábado o el domingo. 
Tan los que nun salen de allí y los que salen a gates. 
Tan los que vienen por unos concejales pa comelos en casina porque algún miembru de la familia ta malucu.
Tan los que lleven la gaita o y la piden al nuestru gaiteru pa echar una gaitará.
Tan los que se arrimen a la barra a echar una cantará, una de toná de forma individual o una de coral, en grupinos pequeños. 
Y eso ye lo que nos pon los pelos de punta a los que tamos cocinando detrás de la cortina, sirviendo detrás de la barra o por entre les meses. 
Eso ye lo que compensa el cansaciu, los días previos de organización, de decidir que se compra, cuánto, dónde, quién va a comprar, de montar toldos, limpiar locales, fregar con la espalda encorvá y con agua fría o tívia, los atascos del baños, los turnos pa cerrar, madrugar pa dir a buscar más sidrfa, que nun mos llega pa'al domingo, ir a pica-i al panaero a ver si nos pué vender más pan.
Pero.... Habiendo sidra y buen ambiente, ¡Qué más da lo demás!


Por Marta Camblor

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